• Intro

  • Verzorging Hairless

  • Verzorging Powderpuff

Zowel een Hairless Chinese Naakthond als een Powderpuff hebben verzorging nodig. Een Hairless gaat iedere week in bad, een powderpuff om de week. Daarbij wordt een hairless (medium/hairy) door mij iedere week geschoren en een powderpuff om de week. Een powderpuff heeft een prachtige zijdezachte vacht en dient goed verzorgt te worden. Minstens 2x per week borstelen is wel een must.
Daarnaast fohn ik al mijn powderpuffs altijd droog nadat ze in bad zijn geweest. Al met al ben ik meer tijd kwijt aan de verzorging van mijn powderpuffs dan aan mijn hairless.
Voor een show ben ik gemiddeld 60-90 minuten met een powderpuff bezig en 60 minuten met een medium/hairy hairless.

STAP 1 - Tondeuse | STAP 2 - Scheermesje | STAP 3 - Wassen

In dit gedeelte leg ik in stappen uit hoe ik mijn medium/hairy hairless Chinese Naakthond verzorg. Er zijn vele misvattingen over de verzorging van een chinese naakthond. Ze hoeven niet iedere dag ingesmeerd te worden met bodylotion, ze zijn niet allemaal snel verbrand in de zon. Daarbij is het scheren ook een persoonlijke voorkeur. Ik hou bij mijn meiden van veel "crest" en laat liever teveel haar dan te weinig staan. Er zijn ook mensen die het liever anders zien, dit kan uiteraard allemaal.

Zo ziet Lola eruit na 3 weken niet scheren. Lola is een echte "medium" Hairless, met eigenlijk alleen haargroei in een streep op haar rug die ik moet scheren. Op de rest van haar lijfje groeit wat donshaar. Dit scheer ik ook af omdat ik dat gewoon netter en mooier vindt staan.

Ik heb zelf een Ultron draadloze tondeuse, speciaal voor een kleine hond. De tondeuse heeft een hele smalle scheerkop. Dit is nodig omdat ik er veel mee in bochten moet werken op een klein hondje. Deze tondeuse kostte ongeveer 65 euro. Hij is erg gemakkelijk in gebruik en ik ben er heel erg tevreden over. Het merk is Ultron Precitrim Sx189 professional.

Lola staat bij mij ook op een verhoging. Het is zeer raadzaam om je hond op "aanrechthoogte" te zetten in verband met het ontlasten van je rug.1

Ik begin zelf altijd bij de staart. Bij Lola vind ik het mooi om maar een klein stukje kaal te houden, zo'n 2-3 cm. Ik begin aan de bovenkant van de staart en doe daarna de zijkantjes.

2

Hier zie je goed hoeveel haar Lola op haar billen heeft. Niet veel, alleen bovenop is het wat harig. Je ziet hier ook dat ik de bovenkant en de zijkanten van de staart heb geschoren met de tondeuse. Hierna begin ik met haar achterpootje. Ik scheer niet teveel weg, want dat vind ik jammer. Ik scheer liever iets minder af dan teveel.

Vanaf beneden ga ik naar boven tot aan haar ruggegraat. Let op de knieen. Hier voorzichtiger met de tondeuse, want je scheert hier al snel tegen het bot aan.3

Daarna is het meest behaarde gedeelte wat geschoren moet worden aan de beurt.
Ik ga met de tondeuse recht over de ruggengraat en ga waar nodig nog een keer overheen. Ik scheer hier tegen de richting van de haren in.

4

Als de ruggengraat mooi geschoren is scheer ik tegen de haarrichting in de haren van haar buik, richting haar ruggengraat.

Dit doe ik aan beide kanten.5

Haar voorpootjes worden ook zeer voorzichtig gedaan. Ook hier geldt, liever teveel laten zitten dan te weinig. Er wordt gezegd dat kortere sokken de pootjes van een chinese crested langer doen lijken, maar ik vind dat niet echt. Daarom laat ik ze tot boven het gewricht doorgroeien. Het hangt echt af van je eigen voorkeur hoe kort of hoe lang je ze scheert. Maar scheer nooit te ver onder het gewricht.

6

Zorg ervoor dat de haren van de kuif aan de kant zijn voordat je op plekken gaat scheren waar ze er per ongeluk tussen zouden kunnen komen. Op deze foto stond de tondeuse overigens niet aan.... was voor de foto. Had hij nu wel aan gestaan dan had ik een grote fout gemaakt. En dat is...
Teveel druk uitoefenen waardoor rimpels ontstaan. Of ik moet in dit geval de huid strak trekken of ik moet minder hard duwen.7

In de rode circel zitten nog wat haartje waar ik zo niet zo goed bij kan.

Deze haartje liggen namelijk net achter het schoudergewricht.

8

Doordat ik hier met mijn hand het vel strak naar achter trek kan ik de haartjes veel makkelijker scheren en is het voor Lola zelf ook een stuk prettiger.

Zo heb ik minder kans om haar te verwonden met de tondeuse.9

Nu het moeilijkste gedeelte, haar hoofdje.

Er zitten veel hoeken en kleine stukjes op haar hoofd en daarnaast zitten haar neus en ogen heel dicht in de buurt van de tondeuse.
Extra opletten dus.

10

Helaas kon ik in mijn eentje niet meer foto's maken van het "tijdens".

Ik begin altijd met haar hoofdje in de lucht, onder aan haar keel. Zo werk ik naar boven naar haar onderkaak. Daar doe ik haar onderlip. Deze moet ik in de mondhoek strak trekken om daar al het haar te kunnen verwijderen. Meestal blijft er nogwel iets achter, maar dat laat ik dan zitten.11

Op deze manier trek ik haar bekje strak. Zo kan ik goed haar lippen scheren, en ook de gedeeltes tussen oog en mond.
Ik heb verschillende "strak-trek" methodes bij haar hoofdje, om het echt goed te kunnen scheren moet dat ook wel. Dit is mijn belangrijkste.
Pas wel altijd goed op met de oogjes. Kom niet te dicht met de tondeuse bij de ogen en als je dat toch doet, zorg er dan voor dat de hond ten alle tijden zijn ogen dicht kan doen zodat jij niet in zijn oog komt met de tondeuse.Dit is Lola NA de scheerbeurt met de tondeuse!

Top

STAP 1 - Tondeuse | STAP 2 - Scheermesje | STAP 3 - Wassen

Dit zijn de spullen die je nodig hebt als je je Chinese naakthond nat wil gaan scheren:
*Scheerschuim voor de gevoelige huid.
*een scherp (liefst nieuw) scheermesje.
*bakje warm water om je scheermesje goed schoon te houden.
*Nat washandje.

Ik scheer Lola mijn Medium Hairless Chinese crested iedere week eerst met de tondeuse en daarna met het scheermesje. Dit is geen regel ofzo, ik vind het leuk werk en Lola heeft een heel mooi huidje en dat wil ik graag laten zien...
Let wel, Lola is een getrainde hond die al van pup af aan wordt geschoren. Ze staat dan ook voortreffelijk stil. Is je hond dit niet gewend bouw dan langszaam op en ga niet meteen aan de slag zoals ik het doe!1

Ik scheer haar altijd eerst voor met de tondeuse. Zo zijn de ergste haren weg en is dat prettiger scheren voor zowel mij als voor de hond.

Als eerste neem ik een klein beetje scheerschuim in mijn hand en begin ik bij het hoofdje en haar nekje. Dit doe ik omdat Lola dit het meest vervelende onderdeel vindt. Als ik eerst haar lijfje ga doen wordt ze ongedurig en staat ze minder goed stil, en dat is natuurlijk wel heel belangrijk als ik met een scheermesje aan de slag ga. Ik kom niet te dicht met het scheerschuim bij haar ogen zoals je ziet.

2

Ik begin eerst aan de onderkant van haar nekje ik scheer van onderen naar boven, tegen de haarrichting in.3

Zorg ervoor dat je je scheermesje na iedere paar slagen even door het warm water haalt en afklopt zodat er geen haren in het mesje blijven zitten. Dit scheert een stuk fijner en het voorkomt wondjes bij je hond.

4

Ik was alleen dus helaas niet veel foto's van het scheren van haar hoofdje.
Nadat ik het nekje heb gedaan begin ik aan de wangetjes en scheer ik richting neus. Ik zorg hierbij dat ik de mond goed strak trek zodat ik niet ik haar huidje scheer. Een scheermesje met beweegbare kop is voor het hoofdje wel echt een must. Daarna scheer ik op haar neusbrug en de rand langs haar lippen. Neem de tijd!!
Als ik het hoofdje heb gehad maak ik het schoon met het natte washandje en daarna dep ik haar gezichtje droog.5

Daarna ga ik verder met haar pootjes.
Smeer scheerschuim tot op de lijn waar je wilt scheren. Ik ga dan van onder aan naar boven toe. Ik begin aan de buitenkant van het been tot bovenaan haar schouder en doe daarna de voor en achterkant, en als laatste de binnenkant. Erg belangrijk is dat een hond zijn voorpootjes niet zijwaarts kan houden. Dus om de binnenkant te doen til ik het pootje op en trek het recht naar voren. Met 1 hand hou ik haar pootje vast, en met de andere scheer ik het van onder naar boven.

6

Als dat is gebeurd ga ik verder met de bovenkant en 1 kant van haar lijfje inclusief het achterpootje. Die zet ik weer tot aan de grens waar ik wil gaan scheren in het scheerschuim. Dit doe ik ook met de staartwortel.7

Eerst scheer ik de staartwortel op dezelfde hoogte als dat ik dat met de tondeuse heb gedaan.
Ik begin bovenop de staart richting haar rug en doe ook de zijkanten mee.

8

Daarna ga ik verder met haar achterpootje.
Ik scheer netjes op de lijn waar ik het scheerschuim heb gedaan van onder naar boven tot aan de ruggengraat.
Let wederom hier op de knie. Omdat het hier wat "hobbelig loopt" kun je daar niet zomaar overheen scheren met je scheermes maar moet je echt nog voorzichtiger doen.9

Als ik haar linkerpootje heb gedaan ga ik verder met het zwaarst behaarde gedeelte van mijn Hairless Chinese Crested, haar ruggengraat.
Ik scheer vanuit haar staart iedere keer kleine stukjes in een rechte lijn richting haar hoofd.

10

Zorg ervoor dat de haren van de kuif aan de kant zijn voordat je op plekken gaat scheren waar je ze er per ongeluk af zou kunnen scheren.
In het rode rondje zie je dat er nog wat scheerschuim zit. Dit komt omdat hier een klein "kommetje" zit. Op deze plek ga ik dan dus ook van links naar rechts en andersom op en neer anders krijg ik de haren daar niet weg.11

Als ik de ruggegraat mooi glad heb ga ik net als bij de tondeuse vanuit haar billen schuin omhoog naar haar ruggengraat en zo verder totdat je helemaal vooraan bent.
(de richting van de rode pijlen)

12

Zo ziet een kant van Lola eruit nadat ik haar met een washandje van het scheerschuim en de haartjes heb ontdaan.13

Nu de andere kant nog helemaal. Ik smeer Lola helemaal in met scheerschuim en begin met haar achterpootje.

14

Scheer weer precies op de lijn die je aan hebt gegeven met je scheerschuim. Werk vanuit daar weer naar boven richting de ruggegraat. Ben voorzichtig met de knie.15

Vanuit daar ga ik net naast de ruggengraat (de plekken waar het meeste haar groeit) met het scheermesje richting haar hoofd.

16

Op deze manier trek ik haar huid strak. Zo kan ik goed alle gedeeltes van haar buik komen. Je ziet ook dat "kleine haaltjes" van de billen naar haar schouders toe werk.
Daarna werk ik weer vanuit onderen schuin omhoog richting de ruggegraat om het haar op haar buik af te scheren.Lola na de scheerbeurt met het scheermes.

Top

STAP 1 - Tondeuse | STAP 2 - Scheermesje | STAP 3 - Wassen

De produkten die ik gebruik voor mijn Hairless. Vellus Clarifying Shampoo, Vellus Concentrated Shampoo, Vellus Conditioner, Vellus Satin Cream, Vellus Static Stabiliser. ( Website Vellus Producten)

Lola gaat 1 keer in de week in bad. Ze heeft een heel mooi huidje.
Omdat Lola zo klein is was ik haar in de gootsteen. Zorg dat je een sproeier bij de hand hebt, want alleen een kraan is echt niet voldoende.1

Als eerste maak ik haar helemaal nat met warm water. Aansluitend zeep ik haar in met Vellus Clarifying Shampoo en spoel dit er weer af met lekker warm water.
Daarna zeep ik haar in met verdunde Vellus Shampoo Concentrate waarna ik haar weer helemaal afspoel.
Daarna wordt ze voor de laatste keer helemaal gewassen met vendunde Vellus Conditioner Concentrate.

2

Hier is Lola helemaal ingesopt met Conditioner. Ik laat de conditioner zo'n 2 minuten intrekken, erop lettend dat het niet in de oogjes komt.
Dan weer goed spoelen met warm water, mocht er een klein beetje conditioner achterblijven is dat niet erg.

Als ze klaar is wordt ze in de handdoek gewikkeld en zachtjes droog gewreven.3

Ik leg de fohn altijd al vast klaar zodat ik die meteen kan pakken. Ik fohn alleen haar haren, dus probeer zoveel mogelijk met de fohn uit de buurt van haar huidje te blijven.
(Zie de foto hier waar ik haar dus inpak in de handdoek)

4

Alleen voor de foto heb ik de fohn zo dicht bij Lola gehouden.
Ik zet de fohn op de hoogste stand en fohn haar op een afstand van ong. 30 cm droog. Met mijn andere hand ga ik woelend door het haar om het sneller droog te krijgen.5

Daarna smeer ik haar in met Vellus Satin Cream, dit kun je zowel op de huid als op de haren gebruiken. Ook op haar hoofdje gebruik ik de Satin Cream
Het geeft haar een lekker zacht en soepel huidje.

6

Ik probeer echt overal wat op te smeren, en uiteraard likt Lola een gedeelte er weer af, maar dat is geen probleem.
Ze krijgt er een heerlijk lekker zacht gezichtje van.Lola na haar wasbeurt! Helemaal klaar!!!Ze moet weer wat onsjes kwijt die meid van mij :-)Al met al ben ik met alleen wassen een half uur kwijt. Als ik haar met tondeuse, scheermesje scheer en was ben ik ongeveer anderhalf uur bezig.

Top
In dit gedeelte leg ik in stappen uit hoe ik mijn Powderpuffen verzorg. Het voordeel van een Powderpuff is dat het een hond is die echt in de rui komt. Uiteraard laten afgebroken en/of dode haren wel los, maar je kunt een Powderpuff gewoon tegen je trui aan houden zonder dat je trui daarna onder de hondenharen zit.

Een Powderpuff is wel een "high maintenance" hond qua verzorging zoals alle langharige honden.

Ik gebruik zelf een slicker en een lange pinnenborstel om ze om de dag (minimaal 2x per week) goed te borstelen. Ik kijk ze goed na op klitten en zorg ervoor dat er geen in de vacht blijft zitten.STAP 1 - Oren en Details | STAP 2 - Gezicht scheren | STAP 3 - Wassen

1

Je hebt hiervoor een goede tondeuse nodig met een kleine scheerkop. Het scheren van de oren doe ik omdat ik het mooier en pittiger vind staan. Het is dus geen verplichting om de oren van je naakte of powderpuff te scheren.
Ik zorg als eerste dat alle haren die ik niet wil afscheren uit de weg zijn zodat ik ze niet per ongeluk afscheer.

Bij mijn powderpuff laat ik onder vanaf de oor aanzet ongeveer 5 cm haar staan en vanaf de oor aanzet boven op 3 cm haar staan.

2

Daarna scheer ik de binnenkant van het oor. Ik zorg er wel voor dat de afgeschoren haren op de grond vallen, en niet in het oor belanden. Om dit te voorkomen kun je dus je duim van je andere hand over de gehoorgang houden.

Omdat ik het oor niet helemaal "kaal" wil hebben scheer ik met de haren mee. Zo verwijder ik de meeste haren, maar er blijft toch nog wat haar opstaan.
Wil je het echt helemaal kaal hebben dan moet je tegen de richting van de haren in scheren.

3

Daarna begin ik aan de achterkant. Hier laat ik heel wat haren staan.
Ik scheer vanaf ongeveer een cm boven de knik in het oor. Daaronder laat ik alles staan, inclusief de haren aan de onder en bovenkant op de oorrand.
Ook hier scheer ik met de haren mee om ervoor de zorgen dat het niet te kaal lijkt.

Zorg ervoor dat je de rest van de haren goed uit de weg haalt. Desnoods leg je er wat staartjes in.

4

De oorrandjes.
Ik hou de oren plat, omdat het makkelijker scheert en omdat op deze manier geen haren in het oor kunnen vallen.

Hier scheer ik wel tegen de haren in omdat ik zo mooie, scherpe en rechte oorranden krijg.Details

Hier is Candy met geschoren oren, en een nog ongeschoren snoetje...

Bij een powderpuff zul je ook regelmatig de oren moeten controleren op haren die in de gehoorgang groeien.
Daarnaast moet je ook de voetzooltjes vrij houden en de vacht aan de onderkant dus knippen.
Ook de anus van de hond moet vrijgehouden worden omdat de lange haren anders onder de poep gaan zitten.

De tanden van je hond dien je iedere week even te poetsen om tandsteen tegen te gaan.
En ook de vulva mag ontdaan worden van het overtollige haar om geurtjes etc te voorkomen.6. In het oor

Om te zorgen dat de gehoorgang vrij blijft moet je zo eens per maand de haren verwijderen. Dit gaat het beste met de hand dus de haartjes tussen duim en wijsvinger nemen en met een snelle haal eruit trekken.
Dus echt de haartjes in IN het oor groeien, niet de haren die je hier aan de voorkant ziet!

7

Hier zie je de haartjes al beter zitten. Zie je de kleine haartjes in de gehoorgang? Deze trek je er dus uit.
Door met 1 hand het oor te spreiden en met de andere de haartjes eruit te trekken werk je het makkelijkst.8. Anus

Om ervoor de zorgen dat er geen poep aan de haren van je powderpuff blijft hangen is het verstandig om zo af en toe de anus vrij te maken van haren. Ik doe dit met de tondeuse, maar uiteraard kun je hier ook gewoon een schaar voor gebruiken. Als je een tondeuse gebruikt moet je de tondeuse VAN DE HUID AF HOUDEN. Dus niet tegen de huid aanleggen, maar er een klein stukje vanaf blijven. Als je namelijk met de tondeuse over de anus gaat dan scheer je hoogst waarschijnlijk ook de anus kapot, en dit wil je echt niet.
Ik scheer alle haartjes die voor de anus zitten weg zodat de uitgang weer helemaal vrij is.10. Vulva

Zoals je ziet groeien er nogal wat haren op de vulva, dit zorgt voor geurtjes. Ik zorg ervoor dat alle haren die niet afgeschoren moeten worden aan de kant zijn.

11

Met 1 hand haal ik de vulva wat naar voren om er beter bij te kunnen en om niet per ongeluk andere haren af te scheren.
Met de andere scheer ik met de haren van boven naar beneden.
Ik scheer het niet helemaal kaal want dan blijft Candy er aan likken omdat het dan blijkbaar "raar" aanvoelt.12

Aan de andere kant doe ik hetzelfde.
Wederom druk ik niet met de tondeuse tegen de huid om irritatie te voorkomen.
Sommige honden krijgen irritatie van het scheren van de vulva, bij deze honden kun je het beter afknippen met een schaar.

13

Zie hier het resultaat van de keurig geschoren achterkant.

Top

STAP 1 - Oren en Details | STAP 2 - Gezicht scheren | STAP 3 - Wassen

Voor het scheren van het hoofd en nek heb je nodig:
*Een goede tondeuse met een kleine scheerkop en
*Veel geduld :-)
Verder wil ik erop wijzen dat Candy al van pup af aan om de week geschoren wordt en dus keurig stil zit. Als je gaat beginnen voor de eerste keer begin dan met kleine stukjes en kijk in hoeverre je hondje het toelaat. Ook is dit 1 manier om je puff te scheren, en ik doe het ook niet altijd in precies dezelfde volgorde. Er zullen vast mensen zijn die het anders doen, en dat kan natuurlijk ook.

Candy is hier 3 weken niet geschoren.

1

Ik begin met de lijn die vanuit de ooghoek horizontaal naar het oor loopt. Voor het oor laat ik ca. 3 cm haar groeien, dit scheer ik niet af. Ik scheer tegen de haren in richting de ooghoek.

2

Vanuit haar buiten ooghoek ga ik onder het oog door tot aan de binnenste ooghoek. Met mijn linkerhand trek ik haar wang naar beneden om het vel strak te houden. Bij het oog moet je altijd goed opletten dat de hond deze nog dicht kan doen als jij met de tondeuse langs gaat.3

Net onder het oog blijven altijd wat haartjes achter, deze scheer ik er met het puntje van de tondeuse voorzichtig vanaf.

4

Daarna ga ik een stukje lager weer op ongeveer 3cm van het oor af, tegen de haren in richting haar neus.5

Bij de snorharen altijd voorzichtig want deze zijn stugger en dikker dan de gewone vacht en kosten dus iets meer moeite om te verwijderen.

6

Aangezien je hier altijd tegen de richting van de haren in scheert zul je bij de neusbrug de tondeuse haaks op de haren moeten zetten. Zo scheer je in een paar halen ook de zijkant van de neusbrug mooi glad.7

De ooghoekjes moeten ook speciale aandacht krijgen.
Met mijn linkerhand trek ik haar oog strak naar achteren. Met de tondeuse verwijder ik voorzichtig de haartje in haar ooghoeken.
Ik zorg ervoor dat ik niet per ongeluk een stukje van haar kuif af scheer.

8

De haren op haar neusbrug verwijder ik vanaf de "stop" tot aan haar neusspiegel. Ik scheer wederom tegen de haren in.9

Hier scheer ik de lippen van Candy, om deze goed kaal te krijgen trek je met een hand haar mond richting haar oren, zodat de lip goed strak staat.
Daarna ga je richting de neus langs de lippen.

10

Aan de onderkant doe ik het hetzelfde.
Trek de mond strak met 1 hand, en met de andere scheer je de haren tegen de richting in eraf.
Kijk hierbij uit dat je niet tegen de (hoek)tand op botst.11

Hier zie je duidelijk de lijn met rood getrokken die je moet scheren. Dus ook hier laat ik ongeveer 3 cm haar voor het oor staan en scheer in een horizontale lijn naar de buitenste ooghoek.

12

Scheer helemaal door tot aan het einde.13

De kleine haartje die onder het oog zijn blijven staan scheer je ook hier met het puntje van de tondeuse weg.

KIJK UIT voor het oog!

14

Hier kun je goed zien hoe ik de mond strak trek.15

Waarna ik de lippen scheer richting de neus.

16

Daarna scheer ik een baan lager,17

en daarna nog een stukje lager.

Je kunt beter iets te ver van het oor blijven dan dat je teveel wegscheert. Je kunt later altijd nog meer afscheren.
Erbij scheren gaat helaas niet.

18

Hier trek ik de onderkant van haar mond weer strak om haar lippen mooi kaal te krijgen. Pas weer op de (hoek)tanden...19

Hier nog een keer de kleine details bijwerken door het extra strak te trekken in de mondhoek.
Je ziet dat kleine stukje donkere haren zitten op haar onderlip, deze wil ik op deze manier gaan scheren.

20

Als laatste scheer ik ook haar neusje aan de voorkant nog mooi kaal. Dit gaat het beste van de voorkant.21

Dan begin ik aan haar nekje, deze wordt in een V-vorm geschoren. Bij Candy ben ik helaas al heel laag, dit komt omdat ik er bij iedere scheerbeurt weer een paar mm meer afscheer, en zo je V al maar groter wordt. Persoonlijk zou ik ongeveer 2 a 3 vinger onder haar strottenhoofd (rode stip) scheren. Naar beneden kan altijd nog... Ik scheer vast de randen kaal, weer tegen de haren in, schuin omhoog.

22

Onderin maak ik mijn V.
Hier aan haar linkerkant.23

En hier aan haar rechtkant.

24

Verder scheer ik haar hele nekje kaal van onder naar boven. Aan de andere kant doe ik precies hetzelfde.
25

Om de randje echt mooi af te laten steken ga ik er met de tondeuse nog een keer langs. Ik zet hem er haaks op en ga nu van boven naar beneden.

LET GOED OP dat je hier je tondeuse niet te ver op de grens van geschoren en haar zet, want dan scheer je teveel af... en dat wil je niet!

Als laatste scheer ik nogmaals goed onder haar bekje.

Ook hier zul je de huid wat strak moeten trekken naar links en en naar rechts om alle haartjes te verwijderen.


Klaar!

Candy met geschoren bekkie en geschoren oren!En nu in bad!!!Top

STAP 1 - Oren en Details | STAP 2 - Gezicht scheren | STAP 3 - Wassen

Mijn powderpuffs gaan zeker iedere 2 weken in bad. Ik ben gemiddeld een uur per powderpuff bezig. Door het zo vaak wassen blijft de vacht mooi schoon en zacht en groeit deze mooi door. De meeste honden "mogen" niet zo vaak in bad, maar voor een Chinese Naakthond geldt deze regel niet. Doe je dit niet dan zal je Powderpuff zijn mooie vacht verruilen voor een doffe korte vacht... Voor het wassen van de powderpuff gebruik ik de volgende dingen:

Vellus Producten

De produkten die ik gebruik voor de Powderpuff.
*Vellus Clarifying Shampoo Concentrate
*Vellus Show Shampoo Concentrate
*Vellus Conditioning Concentrate
*Vellus Satin Cream
*Vellus Static Stabiliser
*Grote handdoek
*Borstel
*Fohn
Doe altijd de badkamer deur dicht, want je wilt geen klets natte hond door je huis hebben hollen! Trek kleren aan die nat mogen worden.

Als eerste kam ik alle klitten uit Candy voordat ik haar ik bad doe.

1

Meestal was ik haar in het bad en ga ik er zelf bij zitten omdat dit beter is voor mijn rug.
Voor de foto sessie was dit niet echt handig, dus ik ben buiten het bad blijven zitten.

2

Zorg ervoor dat de vacht goed nat wordt.
Ga ook met je handen door de vacht om hem echt nat te krijgen.3

Als ik haar hoofd nat maak hou ik 1 hand voor haar ogen en neus om te voorkomen dat het water de neus in loopt. Ook hou ik haar hoofdje omhoog om dezelfde reden.

4

Ik zorg ervoor dat ze echt doorweekt is.5

Daarna pak ik de Vellus Clarifying Shampoo. Deze heb ik dan al verdund en spuit ik met mijn verdunfles op haar vacht en wrijf het zachtjes in.

6

Wees heel voorzichtig met haar oogjes, want je wilt niet dat daar shampoo in komt. Masseer de shampoo voorzichtig door het haar en zorg ervoor dat je op alle plekken komt.7

Hier zie je me nogmaals de shampoo er in "kneden".

8

Ik laat de shampoo een halve minuut intrekken en daarna spoel ik het eruit.9

Wederom hou ik mijn hand voor haar ogen en haar neus om ervoor te zorgen dat het spoelwater niet in haar ogen of haar neus loopt.
Ben ook voorzichtig met de oren, spuit nooit recht in het oor, want dit kan oorontstekingen veroorzaken.
Spoel de shampoo altijd heel goed uit, ga met je handen door de vacht om alle shampoo te verwijderen. Aan de onderkant doe ik het hetzelfde.

10

Daarna pak ik de Vellus Shampoo Concentrate en begin weer bij stap 5.
Als alle shampoo goed is uitgespoeld ga ik verder met de conditioner.
Ik gebruik de Vellus Conditioner Concentrate voor al mijn honden. Ik verdun het 1:16 volgens gebruiksaanwijzing in mijn verdunfles.
Ik spuit de verdunde cremespoeling door haar vacht.11

Ik kneed de cremespoeling door het haar. Ik zorg ervoor dat overal cremespoeling zit en dat het goed verdeeld zit.Vooral in haar "oksels" en andere plekken die snel klitten smeer ik goed in.
De enige plek die ik niet met shampoo of cremespoeling behandel is het geschoren gedeelte van haar hoofd.
Daarna laat ik het een aantal minuten intrekken.12

Dan spoel ik de cremespoeling uit.
Wederom mijn hand voor de ogen en de neus. De cremespoeling spoel ik voor het grootste gedeelte uit maar ik laat wel een klein beetje achter in de vacht.
Dit voorkomt klitten en houdt het lekker zacht.

13

Als ze dan klaar is verwijder ik het meeste water door het van haar af te "vegen". Ik trek vanaf de ruggegraat met mijn handen het water naar beneden.
Dit doe ik van voor naar achter. Daarna knijp ik het haar onder de buik uit, om het te ontdoen van het het overtollige werk.

14

Als laatste trek ik van boven naar beneden zachtjes het meeste water van de pootjes.
Let wel op dat een hond zijn voorpootjes niet naar buiten kan draaien. Een hond kan zijn voorpoten alleen naar voren en naar achteren bewegen en een paar cm naar buiten toe. Haal dus NOOIT de poot naar de zijkant!15

Daarna komt de handdoek er aan te pas! Daarmee droog ik als eerste haar hoofdje af, daarna de rest van het lichaam.

Dan komt de laatste fase, het droog fohnen!

16

Voor het fohnen doe ik altijd Vellus Satin Cream op mijn powderpuffs. Deze wrijf ik door mijn handen en wrijf het daarna in de vacht.17

Op deze manier doe ik de Vellus Satin Cream ik de vacht.

18

Ik begin bij haar hoofd.
Om verbranding te voorkomen houd je de fohn altijd op minimaal 25 cm afstand van de huid.19

Ik kam met de borstel door de natte vacht en met de fohn droog ik het haar, zo kun je de haren wat optillen en wordt de vacht sneller droog en krijgt meer volume.

20

Haar voorkant, haren naar links en rechts kammen om het lekker snel en goed droog te krijgen.21

Een klitje onderweg...

Deze haal ik los met mijn vingers en ga daarna weer verder met fohnen.

22

Pootjes is altijd een crime omdat Candy haar pootjes niet laat staan. Daarom heb ik hier de fohn op tafel gelegd en ga ik met de borstel langs haar poot om deze mooi droog te krijgen. Daarna de Vellus static Stabiliser erover en dan....klaar!Candy na haar scheer-, was- en fohnbeurtTop
timegarden.nl 2005-2024 - All rights Reserved